top of page

Πίσω στο σχολείο! Συμβουλές για μια ομαλή προσαρμογή.

Το καλοκαίρι δυστυχώς τελείωσε και οι ανέμελες καλοκαιρινές μέρες φεύγουν για να δώσουν τη θέση τους και πάλι στις καθημερινές συνήθειες και το καθημερινό μας πρόγραμμα.


Είτε τα μικρά σας πάνε για πρώτη φορά σχολείο είτε επιστρέφουν μετά από βδομάδες καλοκαιρινής διασκέδασης, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά για τη νέα σχολική χρονιά.

Επιστροφή στα θρανία πρακτικές συμβουλές
Credits: Element5 Digital | Source: Unsplash.com

Προσαρμογή στην καθημερινή ρουτίνα

Επιστρέφοντας στο σπίτι μια βδομάδα πριν το σχολείο ξεκινήσει, καλό θα ήταν να επαναφέρετε το καθιερωμένο ωράριο ύπνου. Επομένως, σταδιακά ο βραδινός ύπνος να γίνεται λίγο νωρίτερα και τα πρωινά «χουζουρέματα» λίγο μικρότερα. Προσπαθήστε να ετοιμάζονται τα παιδιά σε συγκεκριμένο χρόνο – ντύσιμο, μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών – ακόμα και εάν δεν έχετε να πάτε κάπου συγκεκριμένα. Θα κερδίσετε πολύ χρόνο τη στιγμή που θα το χρειαστείτε! Επίσης κρατήστε ένα σταθερό ωράριο φαγητού παρόμοιο με αυτό που ακολουθείτε όταν πηγαίνουν σχολείο καθότι αυτό θα παρέχει και σε σας και στα παιδιά μια σταθερή μετάβαση από το σπίτι προς το σχολείο. Φυσικά, όσο πιο σύντομα αρχίσετε αυτό το πρόγραμμα τόσο πιο εύκολο θα είναι και για εκείνα να προσαρμοστούν ομαλά.


Μικρές ευκαιρίες μάθησης και διασκέδασης

Χρήσιμο θα ήταν να αναζητήσετε ευχάριστες ευκαιρίες για μάθηση μέσα από καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι. Για παράδειγμα, με τα μικρά παιδιά μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα γλυκό και να αφήσετε το παιδί να μετρήσει τα υλικά ή μπορείτε να παίξετε «το μαγαζί», προσθέτοντας και αφαιρώντας πόσο κοστίζουν τα πράγματα. 

Quiz βραδιά με τα παιδιά σας
Credits: German Lopez | Source: Pixabay.com

Στη συνέχεια τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσαν να κάνουν μικρές επαναλήψεις αυτών που έμαθαν την προηγούμενη χρονιά. Αυτό δεν σημαίνει να κάνουν τεστ, αλλά ορισμένες δραστηριότητες πάνω σε θέματα που διδάχτηκαν, με σκοπό να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα γνώση, αλλά και να εξασκήσουν την σκέψη τους με βάση το σχολικό πλαίσιο.

Ένα παράδειγμα είναι ένα διασκεδαστικό Quiz με έπαθλο εάν το παιδί βρει τις σωστές απαντήσεις ή έναν αριθμό αυτών.


Ανακαλύπτοντας τη θετική πλευρά

Είναι πολύ πιθανό και εσείς ως γονείς να ανησυχείτε για την ομαλή προσαρμογή των παιδιών σας στο σχολείο – ιδίως εάν τα παιδιά σας πάνε για πρώτη φορά. Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά θα είναι πολύ πιο αγχωμένα και φοβισμένα εάν δουν κι εσάς έτσι. Μπορείτε, λοιπόν, να τους μιλήσετε για όλες τις πιθανές ευχάριστες δραστηριότητες που θα κάνουν στο σχολείο μαζί με τους φίλους τους. Ότι θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν ξανά τους παλιούς του φίλους, αλλά να γνωρίσουν καινούργιους και να μοιραστούν μαζί τους όλες τις διασκεδαστικές στιγμές του καλοκαιριού. Επίσης, ακούστε με προσοχή τους φόβους του παιδιού και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε δείχνοντας κατανόηση και προβάλλοντας τη θετική πλευρά. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο πιθανό τα παιδιά να δουν το σχολείο σαν μια συναρπαστική εμπειρία, παρά σαν κάτι που πρέπει να τους φοβίζει και ανησυχεί.


Ένα μικρό δωράκι

Τέλος, ένα μικρό δωράκι θα πρόσφερε σίγουρα μια νότα χαράς. Μπορείτε, λοιπόν, να έχετε αγοράσει ένα δωράκι στα παιδιά, που θα μπορούν όμως να το ανοίξουν μόνο τη πρώτη μέρα πριν πάνε στο σχολείο. Μπορεί να είναι ένα καινούργιο ρούχο, παιχνίδι ή κάποιο σχολικό είδος. Έτσι θα έχουν αγωνία και θα περιμένουν με ανυπομονησία εκείνη τη μέρα, για να ανοίξουν το δώρο τους και να το δείξουν στους φίλους τους!


Επιστροφή στα σχολικά θρανία συμβουλές για γονείς
Credits: Allie Smith | Source: Unsplash.com

Φαίνεται ότι για τα παιδιά η μετάβαση από τις διακοπές στο σχολείο αποτελεί μια απότομη αλλαγή. Η επιστροφή, λοιπόν, στα θρανία δεν πρέπει να συνδεθεί με μία αγχογόνα κατάσταση. Επομένως, είναι καλύτερο να προετοιμάσετε τα παιδιά σας σταδιακά, τηρώντας ένα πρόγραμμα μέσα σε πλαίσια χαλάρωσης. Έτσι το νέο σχολικό έτος θα αρχίσει χωρίς πίεση, αλλά με ενθουσιασμό, χαρά και δημιουργικότητα!


Καλή σχολική χρονιά!

Comments


bottom of page